Преди да инвестирате свободното си време и енергия в изграждането на сайт чрез инсталиране на Уърдпрес или искате да заплатите, за да ви го изградят – и в двата случая е хубаво да се запознаете с него. Това е един чудесен, лесен за ползване и мощен  продукт, който разбира се не винаги е подходящ за всеки. Също както при строеж на къща, трябва да  намерите правилният инструмен за съответната работа.

Ако не сте запознати с Уърдпрес и се чудите откъде да започнете, най-добре първо посетете http://codex.wordpress.org/New_To_WordPress_-_Where_to_Start за да се запознаете стъпка по стъпка с това как да стартирате.

Ако пък искате да изполвате Уърдпрес за вашият фирмен сайт или портал – оставете изграждането му на уеб-дизайнер, за да получите най-доброто като качество, дизайн и позициониране в търсачките.

В тази статия няма да говоря за техническата част – всеки дори и с базови познания по английски може да се оправи с инсталацията и работата с Уърдпрес. В това се крие и магията на тази система за администриране – изключително проста, но същевременно разкриваща неограничени възможности за по-можещите и запознати с уеб-дизайна. Затова в тази статия искам да уточня, че Уърдпрес може да се ползва не само за блогове и лични страници, а дори и за представителни сайтове, корпоративни сайтове, портали и т.н. Както се казва „Only the sky is your limit”.

Нека първо оборя закоренялата представа, че Уърдпрес = Блог. Да наистина първоначално тази система стартира, като система с отворен код за изграждане на лични страници, но вече нивото което е достигнала, а и продължава да се развива – премахна всички граници. В момента Уърдпрес се използва от хиляди уеб разработчици и собственици на малък бизнес по света. Неговата опростеност, лекота и гъвкавост постепенно го превърнаха в предпочитаната CMS (Content Management System) система за изграждане на сайтове.

Основната причина за използване на  Уърдпрес за CMS си остава неговият отворен код, предлагащ постоянна поддръжа, развитие и солидна общност от разработчици зад него.

Като втора причина можем да посочим допълненията – плъгинс, които могат лесно да се добавят към сайта. Към момента съществуват близо 3800 плъгина, чрез които само с няколко клика можете да добавяте каквато пожелаете функционалност и да я модифицирате спрямо вашите нужди.

И разбира се финансовата гледна точка -  Уърдпрес ви спестява време и пари, благодарение съществуващите модули и теми, които биват обновявани и подобрявани редовно.

За мен като разработчик, основният плюс, освен горно изброените, е и добрата и оптимизирана структура на сайта, която идва готова и която позволява добро позициониране на сайта след пуска му във водещите търсачки.

Като основен проблем преди можехме да посочим гъвкавостта и възможностите за импровизация и изграждане на персонализирани елементи към сайта. Сега обаче, ако сайта ви бъде изграден от уеб дизайнер с добри умения, то той може да направи всичко което пожелаете дори и на Уърдпрес и при това за по-малко време и по-малко пари. Като краен резултат ще получите по-добро позициониране и система за администриране, която е лесна за ползване. Тук идва и най-големият бонус на системата за вас и вашият сайт. След изграждането и пуска на сайта, вие получавате достъп до една интуитивна система за администриране, която  ви дава широка гама от възможности. Оттук нататък дори и с малки познания вие ще можете, освен да вкарвате и редактирате текстове, да променяте категориите и подкатегориите, да  включвате, изключвате различни допълнения към сайта и дори да редактирате елементи от дизайна, без да се налага да плащате отново за това. Както казахме – пести пари и време.

Като извод ще ви пратя да видите и ето този списък от 20 изключително добре направени корпоративни сайта изградени на Уърдпрес – http://www.designer-daily.com/20-great-corporate-websites-made-with-wordpress-4784 – което е само малка част от хиляди прекрасни сайтове – очаквайте и още и още… :)

Ето и кратък списък на изградените от мен сайтове на Уърдпрес – дано ви харесат -

www.allsports.bg – спортен портал
www.noviiskar.bg – портал на община Нови Искър
www.teamsofia.org – сайт на клуб по американски футбол
www.creativepartners.org/blog – фирмен блог
www.ezax.bg/blog – фирмен блог
www.blog.travelmania.bg – фирмен блог
www.cricket-bg.com – сайт на федерацията по Крикет 
www.financicles.com – финансов портал

Автор: Антон Дойков, фирма Creative Partners

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>