Картата показва връзките между прителите във Фейсбук и очертава изключително точно границите на света, с едно явно изключение

В картата на света нарисувана от Пол Бътлър има нещо идзключително пленително. За нейното създаване е използвана информация от връзките между приятелите във Фейсбук и как те са свързани с географските и политическите граници. След като експериментира с различни техники автора се спира на линии с различен обем в зависимост от обема на приятелствата във Фейсбук.

По думите на Бътлър като резултат се е получила „Изключително детайлна карта на света. Видими са не само континентите но също и някои международни граници. Това което ме удивява е факта че линиите не представляват брегове, реки или политически граници а реални човешки взаимотношения.“

Линиите до голяма степен разкриват и разпространеността на Фейсбук. Забележително е разпространението в Европа и САЩ където Фейсбук е изключително разпространен или пък ясните контури на Индонезия, домът на най-многото Фейсбук потребители в Азия. Особено ясно се вижда голямата черна дупка на мястото на Китай.

Блокиран от „The Great Firewall” (бел. „Великата стена“), Фейсбук има малко активни потребители в Китай. Местните социални мрежи като „Renren“, „Xiaonei“ и „Kaixin001“ доминират пазара.

Друга причина е че китайските потребители които заобикалят рестриктивните правила влизат през чужди сървъри и се отчитат като потребители от други страни.

Наскоро самият изпълнителен директор на Фейсбук Марк Цукерберг посети неофициално Китай и проведе срещи с някои от водещите търсачки и портали в Китай като Baidu и Sina. Много китайски служители споделиха в интернет снимки от тези посещения, но за съжаление това ще е най-близката им среща с признатия вундеркинд защото за съжаление няма да могат да го добавят като приятел във Фейсбук.

Източник: CNN.com

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>