С всеки изминал ден фирмите искат и трябва да знаят повече и да използват все по-ефективно интернет каналите за оптимизация на своя бизнес.  Те искат да се научат да го правят, иста да могат да оценят и измерят резултата от своите усилия, да умеят да управляват онлайн каналите и да научат кои от тях да използват.

Отговори на някои от тези въпроси се постарахме да дадем с Жюстин Томс и Жанет Найденова на организирания от Eventus Bulgaria семинар „Краят на маркетинга, какъвто го познаваме”.

Социалните медии вече не са само приумица и тенденция, която засяга само онлайн търговците. Те са реалност, с която бизнесът изобщо трябва да се съобразява. Според прогнози на eMarketer,  разходите за social media маркетинг ще достигнат  2.5 милиарда щатски долара, в световен мащаб, през 2010 г. и 1,3 милиарда щатски долара в САЩ. Около 64% от интернет потребителите в САЩ ще си взаимодействат чрез социалните мрежи, а мобилният достъп до социалните мрежи ще достигне 223 милиона души в цял свят.
Online Social Network Advertising Spending Worldwide, 2008-2011 (millions and % change)

До голяма степен успехът на социалните мрежи се дължи на новата икономическа реалност и технологизирания пазар, където клиентите са добре информирани и имат богат избор. Колкото по-глобална става икономиката, толкова по-индивидуален трябва да става подходът и обслужването на клиентите, защото клиентът е в центъра на съвременния маркетинг и защото социалните мрежи са част от процеса по глобализация на света и бизнеса.

От друга страна хората винаги са обичали да споделят, още от праисторическо време. Хората обичат да създават и участват в общности, които отразяват вътрешния им свят, желания и интереси. И обичат  да „споделят” и да се оплакват, когато се почувстват обидени и засегнати. Всичко това налага маркетинговите усилия и комуникации да бъдат насочени по посока клиента, а не по посока желанията и имиджа на фирмите.

Потребителите отдавна са спрели да вярват на рекламата и традиционните канали . Всъщност според проучване на Nielesen  62% до 93% (варира в различните страни) вярват на т.нар. word of mount или слухове и препоръки, които се предават от уста на уста по спирки и опашки или в социалните мрежи. 78%  вярват на препоръки на приятели; 66% вярват на вестниците; 55% вярват на посланията от телевизията, списанията и радиото; 48% на посланията, които са получили чрез директен маркетинг (email) и 28% на банер реклама.

Краят на мaркетинга, какъвто го познаваме

За какво още говорихме на семинара можете да видите в презентацията долу, а презентациите на Жюстин и Жанет ще можете да разгледате и свалите до няколко дни от сайта на семинара: http://marketing.eventus-bg.com.

Оптимизация на бизнеса чрез електронните канали

Още веднъж искам да благодаря на Мария и Златина от Eventus, България за поканата и за възможността да бъда техен лектор и за прекрасната организация на събитието и престоя ми, така че двата дни в София да бъдат наистина уютни и много ползотворни.

Благодаря на всички участници на семинара за това, че ни уважиха като лектори, за това, че искат да научат и приложат най-новите тенденции в маркетинга, за да се развива българският бизнес и да достигне западните величини и за безкрайно милото отношение и внимание, което оказаха към мен самата.

Източник: Markbit.net

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>