Много организации идват при нас с молбата за нова марка. Това обикновено означава ново име, нов дизайн или ново усещане за техните продукти. Много хора мислят, че марката започва и свършва с това да подписват имейлите си с логото на компанията и линк към сайта си. Марката е много повече от името или логото.

Марката е вашата стратегия. Тенденцията Ikea да сменя кухненските си столове през 2 години е част от стратегията на марката. Ако сте хуманитарна организация марката ви е вашите стремежи и напредъка към тях. През 1969 г. НАСА нямаше добро лого, но имаше добра марка. Сега има по-добро лого, но няма марка. Ако не знаеш накъде отиваш или как да отидеш там, това ще се превърне в твоя марка.

Марката също е вашият призив за действие. Дали вашите призиви са смели и вдъхновяващи или са проява на лош вкус? Марката е начинът, по който обслужвате клиентите си, начинът, по който комуникирате. Ако изграждане нов сайт и го напълните със стара информация, вие не разполагате с нова марка. Ако вашият годишен доклад оставя хората да спят, това също е вашата марка. Съобщението е центърът на вашата марка, но посланието, само по себе си, не може да направи голяма марка.

Марката е целия масив от вашите средства за комуникация. Марка е качеството на бележката на вратата, която казва: “Ще се върна след 10 минути.”

Можете ли да си представите крив банер на Apple, залепен с тиксо? В ерата на цифровите технологии, потребителският интерфейс е вашата марка. Ако функционалността на сайта ви разочарова хората, това всъщност е послание, че не ви е грижа за тях. Разчитате на традиционните инструменти на бизнеса или на по-иновативните? Отговорът ви говори много за развитието и модерния вид на вашата марка.

Марката са вашите хора. Марката са хората и начина, по който те ви представляват. Ако те не се интересуват от работата си, от ценностите и целите ви няма да бъдат най-добрите посланици на марката ви. Марката е вашето лого и визия. Голямата марка заслужава голямо лого, голям графичен дизайн и визия. Всички те може да се окажат от решаващо значение, когато клиентът е изправен пред избор между две големи марки.

В крайна сметка, марката е знак как се грижите за вашия бизнес на всяко едно ниво и във всеки детайл.

Дон Палоти за Harvard Business Review
Източник: Сп. Мениджър

 

One Response to Марката не е само лого

  1. Иван казва:

    Преди много го харесвах списание Мениджър ама напоследък нещо не ми е интересно.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>